DEN SISTE UKA (siljehagala)
Forside Add meg Om meg Kontakt

DEN SISTE UKA

  • 28.09.2014kl.22:24 i Blogg
  • (0)


Forrige uke var det ikke noe spesielt som skjedde, annet enn at Kaisa ble med meg og min vertsfamilie til Salina Cruz på lørdagen for å dra på kino. Mens denne uka har det skjedd en del ting hver dag.

MANDAG
På mandag dro jeg på noe som heter Calenda på kvelden, og den startet rundt 22.00. En Calenda er festing i gatene. Den starter et sted med få folk også starter bandet å spille musikk. Og etter hvert som paraden går gjennom byen kommer det fler og fler folk inn og alle går sammen til et åpent sted hvor vi ser på fyrverkeriene. Etter det kan man velge å være igjen på tivoliet som er der. Eller det er ikke akkurat et tivoli siden det ikke er karuseller der, men alle spillene og lekene man kan gjøre på et vanlig tivoli er der. Jeg var hjemme i 1-tiden på natta.

TIRSDAG
På tirsdagen skulle jeg egentlig på noe som heter Vela, som er store fester med flere hundre mennesker som danser hele natta. Men jeg endte opp med å ikke dra siden Henriette, som er ei annen norsk jente her i Ixtepec og som kom hit med AFS, fikk ikke tillatelse til å dra allikevel, og min vmor ville ikke at jeg skulle dra uten henne. Er ikke helt sikker på hvorfor.

ONSDAG
Tid for ny Calenda. Klokka 22.00 dro jeg til Henriette slik at vi kunne gå sammen til sentrum hvor vi skulle møte andre utvekslingsstudenter og senere hoppe inn i paraden. Henriette og jeg var med Metta og Lotti fra Tyskland, mange mexicanere, og senere kom utvekslingsstudenter fra Italia og en til fra Norge også. Så kom Calendaen til sentrum og så gikk vi med den til plassen hvor vi så på fyrverkeriene. Etter fyrverkeriene var jeg igjen på tivoliet med Metta og Lotti frem til 1:30, før jeg dro hjem.

TORSDAG
Min første Vela! Velaen startet i 22- tiden og i starten fikk vi mat og drikke, og etter en time eller to, etter at programmet med dansing var ferdig, begynte band å spille og da ble det mye dansing på oss utvekslingsstudentene. Vi dansa non-stop fra elleve-tolv, og til slutt var det bare Daphne fra Tyskland, Bom fra Thailand og meg igjen, da jeg valgte å dra hjem klokka 4 på morningen. Jeg dansa mye med både utvekslingsstudenter og mexicanere og det var utrolig gøy. Jeg brukte ikke den tradisjonelle kjolen på torsdagens Vela fordi kjole jeg skulle bruke var for stor og vi hadde ikke tid til å justere den før jeg måtte gå. Men det var ikke så farlig for flere bruker vanlige kjoler også. Grunnen til at jeg ikke har tatt bilder fra disse dagene er fordi jeg valgte å ikke ta med meg veske, og kun putte småpenger i lommene mine. Jeg ville helst slippe å bekymre meg for at den skal bli stjålet.

FREDAG
Enda en Calenda. I 18-tiden kom Kaisa til meg, fordi hun hadde også veldig lyst til å oppleve en Calenda. Hun skal nemlig bytte vertsfamilie, og hun vet ikke enda hvor hun ender opp hen. Så dro vi til Henriette før vi dro sammen med hennes vertsfamilie til starten av Calendaen. Denne Calendaen var nemlig hennes vertsmor sin, det var hun som arrangerte den. Så vi satt der i ca. to timer før den startet. Så gikk vi i 1-2 timer gjennom Ixtepec før vi igjen endte opp på den åpne plassen med fyrverkerier. Og det er ikke akkurat trygt, for de putter litt fyrverkerier på små ting noen mexicanere bærer over hodene (klarer ikke å forklare det bedre) også løper de rundt i sirkler mens fyrverkeriene spruter ut og mot oss i publikum. Har enda ikke blitt truffet (bank i bordet). Vi var igjen litt med de andre utvekslingsstudentene før vi dro hjem i 1-tiden.


Det var utrolig mange små jenter med de tradisjonelle kjolene i Calendaen på fredag og de var så utrolig søte.


Fra venstre: Kaisa, Metta (Tyskland), Cecilia (Italia, Amedeo (Italia), Dennis (Italia). Har ikke fått tatt noen bilder med min mobil av Henriette og de andre fra Tyskland og Thailand, men vi er på en del mexicanske mobiler og kameraer, for de er veldig ivrige til å ta bilder av oss.

LØRDAG
På dagen gikk Kaisa og jeg på en restaurant for å spise frokost/lunsj klokka to. Jeg har klart å få Kaisa til å endre mening om Ixtepec, for hun likte det ikke til å begynne med, men gjennom hele lørdagen og gjennom Velaen på kvelden sa hun at hun veldig gjerne vil bo her for det er faktisk fint her og mange utvekslingsstudenter, i motsetning til Juchitan hvor det kun er to. Da vi kom hjem fra restauranten satt vmor og vsøster og gråt, og så fortalte min vmor at hennes søster nettopp hadde vært i en bilulykke i Queretaro, hvor hun bor, og overlevde ikke. Jeg skulle egentlig være med Sandra og to andre til Mexico City på mandag, men det blir det da ikke noe av, fordi hun dro til Queretaro i går kveld. Så min vsøster og jeg skal være igjen her, men kusina til Sandra (vmor) skal passe på oss om kveldene og skal sove her om nettene frem til Sandra kommer tilbake igjen.
Så på kvelden kledde Kaisa og jeg oss opp i de tradisjonelle kjolene for å så dra på Vela. Denne Velaen var helt den samme, bare at denne gangen var det enda fler utvekslingsstudenter. Så det ble dansing i flere timer i strekk denne natta og, og Kaisa og jeg dro ikke hjem før klokka 5. Det er utrolig gøy å få være med på dette, og det er kun denne uka, og mandagen i morgen hvor det er så mange fester, så skal det ikke være noen fester på flere uker. I kveld er det en ny Calenda og en Vela i morgen så er det stopp for en liten stund. Har ikke blitt særlig mange timer med god søvn denne uka, men det er verdt det for det er ikke så ofte det er slik, og jeg vil jo gjerne være med på dette, for jeg er jo i Mexico i kun ett år, så da vil jeg oppleve så mye som mulig, og søvn er ikke så viktig, hehe.


I går fikk vi tatt på oss de tradisjonelle kjolene.
All denne åpne plassen ble etter hvert fylt med dansende mexicanere og noen få utvekslingsstudenter midt inni folkemengden som prøvde å holde følge med mexicanerne.


  • Design av: Ina Anjuta    hits