siljehagala -
Forside Add meg Om meg Kontakt

MANGE PLANER

 • 27.08.2014kl.23:49
 • (0)


På mandag fikk jeg ny timeplan på skolen, men den er heller ikke den timeplanen jeg skal ha resten av skoleåret. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke får den enda, men de sa neste mandag, så håper de mener det denne gangen. Nå med denne ukas timeplan må jeg veksle mellom å være i to forskjellige klasser enn den jeg var i forrige uke. Var egentlig ikke veldig glad for det og vurderte å spørre om jeg bare kunne være i den samme klassen, fordi jeg endelig har lært meg navnene til noen av de og være med. Jeg valgte å ikke spørre siden jeg allerede følte jeg har mast på de nok for nå, så jeg gikk etter planen. Jeg hadde da ikke noe å være redd for, for jeg har nå innsett at uansett hvor jeg går møter jeg kun på utrolig hyggelige og imøtekommende mennesker. I den ene klassen snakket jeg litt med noen elever, og i den klassen var det også en som snakker engelsk (jeg vet, jeg ble overraska jeg og), så da fikk de invitert meg ut og spise på kvelden. Så jeg ble med tre jenter og to gutter ut og spiste. Det viste seg at den ene jenta, July, hadde bursdag, så jeg ble med på bursdagsfeiringa hennes. De har også invitert meg ut igjen for å spise tlayudas, men er ikke sikker på når enda.

Da jeg var i den andre klassen tok det ikke lang tid fra timen skulle ha starta til det stod samla rundt 15 stykker rundt meg og stilte spørsmål, lo og prata utrolig høyt. Alle introduserte seg, men tror jeg husker navnet på 4 av de, som er en god start! Av noen av jentene ble jeg invitert på kino på lørdag som jeg gleder meg utrolig mye til det. Har også avtalt med Kaisa at hun skal komme hit og på kino. Hun skal også sove her til søndag, og på søndag skal vi og tre andre YFU studenter dra til et badested som heter Ojo.

I dag kom forresten to av tre AFS studenter på skolen, og jeg fikk i oppgave å "passe" på de siden jeg har gått på skolen i en uke nå. Det var egentlig veldig deilig for nå er det endelig noe jeg kan hjelpe andre med, og jeg måtte oversette noen ting for de og andre vei og jeg følte meg veldig flink, hehe. Det skal være en annen utvekslingsstudent fra Italia, men hun var ikke på skolen i dag, og de vet ikke når hun skal begynne.

 • JUCHITAN

  • 25.08.2014kl.03:36
  • (0)


  Nå sitter jeg i senga etter å ha kommet hjem fra en utrolig koselig overnatting i Juchitan. Møtte Kaisa i 12-13 tiden i går, da vi først dro hjem til huset hennes før vi tok en motortaxi inn til sentrum av byen. Der gikk vi litt rundt og bare tittet. Og det ble mye oppmerksom het siden vi var to blonde jenter i kjoler, hehe. Etter hvert dro vi hjem igjen og ventet til klokka var sånn halv sju før vi tok motortaxi inn til sentrum igjen for å spise middag med vsøstera til Kaisa og fire andre venner. Vi spiste på en koselig restaurant, husker ikke hva maten jeg spiste het, men det var utrolig godt. Etter vi spiste gikk vi videre til en park hvor vi var litt før vi dro hjem igjen. Hjemme hos Kaisa satt vbroren Mario, Kaisa og jeg ute en liten stund og snakket en del. Det er lettere å snakke med han siden han snakker engelsk. Det var utrolig koselig. I dag har Kaisa og jeg bare slappet av hos henne før jeg tok bussen hjem til Ixtepec sånn halv fem. Gleder meg masse til å dra tilbake igjen, og til Kaisa kommer på besøk hit. Jeg drar nok oftere til Juchitan enn Kaisa hit, siden det er mye mer å gjøre i hennes by enn min. Fler restauranter, fler butikker, finere park osv.
  Dette er bilder fra motortaxi-turene. Jeg syns det er utrolig dumt at vi ikke har sånne i Ixtepec.  Vfamilien til Kaisa har to hunder, to papegøyer og en tukan, og her er bilder av den ene hunden de eier, som jeg ikke husker navnet på. Den er så utrolig søt og var like glad og ivrig hver gang jeg kom ut for å hilse på han, selv om det bare var 5 minutter siden sist.

  Tok ikke så mange bilder mens jeg var der, dessverre. Neste gang skal jeg huske å ta fler.   

 • SKOLESTART

  • 21.08.2014kl.21:16
  • (0)


  Jeg fikk endelig starte på skolen på tirsdag. Har enda ikke fått min endelige klasse eller timeplan, men det skal jeg få på mandag samtidig som jeg snakker med rektor. På skolen er det utrolig mange som vil snakke med meg og stille meg spørsmål, men er ganske vanskelig å forstå siden jeg enda ikke skjønner særlig mye. Det tar tid, men jeg ender som oftest opp med å forstå hva de mener, etter mye forklaringer og andre hjelper til og kanskje kommer med noen få ord på engelsk, og blar igjennom spansk-norsk ordboka jeg har med. Utrolig mange tar på håret mitt og sier jeg har pene øyne, og at jeg er kjempe pen, selv om jeg er sprutrød i ansiktet av varmen, hehe. Det er utrolig varmt nå, og det er kun ett av klasserommene som har aircondition, men i går funket den ikke. Det er vifter i taket i alle klasserom, men funker ikke spesielt bra. Jeg var ikke på skolen i dag, fordi da jeg våknet på morgenen i dag hadde jeg utrolig vondt i magen og endte opp med å kaste opp. Det har nok mye med all den nye maten å gjøre, og at det er en annen bakteriekultur her enn i Norge. Har enda ikke spist en kjempegod matrett her, men har jo vært her i kun litt over en uke. Kjenner jeg savner norsk mat en god del nå. Føler meg fortsatt ikke bra, håper det går over snart. Magen har vært uvel i sånn 4 dager nå, og begynner å bli ganske lei.


  Har ikke tatt mange bilder av skolen enda, men dette er bilde av ett av de fire byggene, som har fire klasserom. Det er enda et bygg på venstre side med to klasserom, et bygg rett bak dette med toaletter, lærerområde og et eller to klasserom, er litt usikker. Så er det også et bak på høyre siden av dette bygget med et klasserom. Denne skolen er en god del mindre enn Røyken, men jeg liker det foreløpig.


  I dag har jeg for det meste bare vært i senga og sett på Modern Family, eller så har jeg vært i hengekøya rett utenfor rommet mitt og lest i en av bøkene jeg fikk kjøpt rett før jeg dro hjemmefra.

 • SALINA CRUZ

  • 19.08.2014kl.00:57
  • (0)


  Det har vært litt surr med skolen frem til nå. Jeg skulle egentlig starte på onsdagen som var nå, men kontaktpersonen min hadde ikke sendt noen dokumenter til skolen min. Da sa rektoren at jeg heller kunne starte på mandag (i dag). Og i går fikk jeg vite at jeg skulle være med Rocio, min kontaktperson, til Salina Cruz for å ordne immigrasjons-papirene mine i dag, som da utsatte skolen enda en dag. Da spurte jeg vmor om jeg får starte på tirsdag (i morgen) og da sa hun at jeg kan starte om alt av papirer er i orden. SÅ jeg vet enda ikke helt sikkert om jeg skal starte i morgen, noe som er veldig frustrerende. Kaisa og en annen jente som bor i Ixtepec begynte torsdagen forrige uke, mens to andre i Ixtepec skal begynne neste mandag igjen, men nå går ingen av de utvekslingselevene på samme skole som meg.
  Veien til Salina Cruz var veldig fin, og det var masse fjell over alt, som var dekket av grønne trær.
  Kjøpte inn litt Skittles og IceBreakers på Walmart i Salina Cruz siden byen ligger rundt en time fra Ixtepec og de selger ikke det i nærheten her.


 • MEXICANSK BRYLLUP

  • 17.08.2014kl.05:08
  • (0)


  Som sagt så ble jeg jo invitert i bryllup i dag, og det var veldig koselig å være med på. Vi var ikke med i selve seremonien, men etter-festen Først møtte jeg Kaisa og hennes to vertssøsken i Jutchitan og ble med dem hjem slik at de kunne gjøre seg klare til bryllupet. Da vi kjørte til bryllupet satt Kaisa og jeg i bagasjerommet med beina hengene utenfor, og det var utrolig koselig å sitte der og snakke med henne. Vi var en av de første som kom til bryllupet, og vi var der en del timer. Vi fikk mye god mat og det var godt å se Kaisa igjen, selv om vi så hverandre sist søndag. Vi har allerede planlagt ting vi skal gjøre sammen, og at vi skal besøke vertsbroren hennes i Puebla en gang. Er utrolig godt å ha en som vet akkurat hvordan jeg har det og hva jeg går igjennom, og vi har mye å prate om.
 • UTVEKSLINGSELEVER 2014/2015

  • 16.08.2014kl.12:00
  • (0)


 • IXTEPEC

  • 15.08.2014kl.20:34
  • (0)  Tidligere i dag tok jeg meg en liten gåtur rundt i Ixtepec, langt i fra hele byen, for jeg krysset ikke togskinnene som deler byen i to. Orket ikke gå særlig lenge heller siden det er så varmt her nå. Jeg fikk mange lange blikk, for det er vel ikke så normalt at ei jente med så langt blondt hår vaser rundt i gatene. Var en dame som begynte å prate litt med meg, og hun skjønte med en gang at jeg var utvekslingsstudent, og spurte om hvor jeg kom fra, hva vertsfamilien min heter og slike ting. Alle mexicanere er så pratsomme og hyggelige, noe som jeg liker veldig godt. En ting som er litt uvandt er all klemmingen, hehe. Er ikke vandt til å klemme og kysse fremmede på kinnet første gang jeg møter dem, men det går seg til. Jeg tok også noen bilder mens jeg gikk rundt.


 • HUSET

  • 13.08.2014kl.19:57
  • (0)


  Nå er det vel på tide å legge ut bilder av huset jeg skal bo i de neste 11 månedene.
  Slik ser huset ut utenfra, og gata jeg bor på.  Dette er hagen og inngangsdøra.


  Stua og inngangen til kjøkkenet på høyre side.


  Kjøkkenet.


  Dette er gangen med rommet til verstmor og vertssøster, og badet deres.  Dette er i andre etasje rett utenfor soverommet mitt, som dere kan se døra til på venstre side.


  Dette er badet mitt.  Og dette er da rommet mitt, med min rotete seng, hehe. Jeg er så utrolig takknemlig for at jeg har aircontition på rommet mitt!


  Dette er Manchad, som alltid steller seg sånn inntil en vegg eller et gjerde når han vil få kos, hehe. Kjempe søt!

 • HVORDAN HAR JEG DET?

  • 12.08.2014kl.18:58
  • (0)


  Nå er klokka snart 12 hos meg og jeg har nå vært her i to dager. De første dagene har vært veldig vanskelig for meg, siden jeg ikke forstår noe spansk enda så alt er veldig frustrerende. Har grått en del både i går og i dag fordi jeg har veldig hjemlengsel. Jeg trodde faktisk ikke jeg kom til å si det, men jeg savner Norge. Alt ved Norge. Spesielt at jeg kan få kaldt vann fra springen, som nå er erstattet med lunka vann fra en dunk som står på kjøkkenet. Før jeg dro tenkte jeg flere ganger at det å være borte fra mamma og pappa kommer til å gå helt fint, det er vennene mine jeg kommer til å slite med. Men jeg tok helt feil. Jeg savner foreldrene mine forferdelig mye akkurat nå, og det eneste jeg vil er å dra hjem igjen og klemme dem. Jeg har så lyst til å dra hjem til gode, trygge Norge der alt er kjent for meg. Jeg sitter og tenker "Hva er det jeg har gjort? Hva er det jeg driver med? Hvorfor Mexico? Hvorfor dro jeg i det hele tatt?". Men jeg er fullt klar over at de første dagene som regel er slik for alle. Har snakket en del med en som heter Marthe som var her i samme by som meg i fjor, og spurte hvordan hun hadde det de første dagene, og hun skrev at hun hadde det akkurat likedan. Jeg er utrolig takknemlig som har Marthe i alt dette her, fordi hun har hjulpet meg så utrolig mye med alt jeg har å spørre om. Jeg er sikker på at med en gang jeg begynner på skolen i morgen, kommer alt til å bli bedre. Og når jeg får lært meg å snakke språket.

  Jeg har også kontakt med flere frivillige i YFU som var med oss utvekslingsstudenter de første dagene, og har fått snakket om hvordan jeg har det og hvordan jeg føler meg og de er til stor hjelp. Vertsfamilien min er kjempe snill, så det at jeg er lei meg har ikke noe med dem å gjøre, alt er bare nytt og uvandt og jeg må bare venne meg til det.

 • HJEMME

  • 11.08.2014kl.03:11
  • (0)


  Nå har jeg kommet til vertsfamilie og har vært her siden 9-10 tiden i morges etter en 12 timer lang busstur. Men den turen var ikke akkurat vond siden man kunne lene setene helt bakover som en seng, og vi hadde god plass og det var veldig behagelig. Jeg måtte sitte og vente på bussterminalen i 40 minutter før de kom og hentet meg. På vei hjem dro vi innom flere steder og et marked for å kjøpe mat før vi endelig kom hjem og de viste meg rundt i huset. Huset er veldig fint utenfra, og inni forsovet, men det er veldig gammeldags. Ikke at jeg klager. Jeg har rom i 2 etasje mens de to andre har nede, og jeg har eget bad i tillegg, men dusjen min har overhodet ikke noe trykk så det renner bare noen få stråler av gangen. Rommet mitt er ganske stort og har aircondition (!), men den funker ikke nå så jeg ligger i senga nå med to vifter pekende på meg og jeg svetter fortsatt. I morgen kommer det en som skal fikse airconditionen min, slik at jeg kan sove godt fremover.

  Det er vanskelig for oss å forstå hverandre siden hverken vmor eller vsøster snakker engelsk, så de snakker på spansk til meg, og jeg sier at jeg ikke skjønner, så sier de det på spansk igjen, bare litt "enklere" etter deres mening. Så Google Translate har blitt mye brukt i dag. Etter middag gikk vi noen hus bortenfor fordi vmor skulle be med noen andre. En mann, fem barn og jeg satt ute mens de andre ba, og der forklarte han hva som var grunnen til det. For seks måneder siden døde dattera til dama som eier huset, som også var moren til den ene jenta, Beliz, på 5 år. I Mexico har de en tradisjon å be etter den 9 dagen og etter den 6 måneden, ut ifra det jeg forstod.

  Nå er klokka litt over åtte her og jeg fikk lov til å legge meg siden jeg fortsatt er veldig sliten etter all reisinga. Skulle egentlig begynne på skolen i morgen, men vmor sa jeg bare kunne hvile, også kan vi dra ut og kjøpe skoleuniform. Men på tirsdag vil jeg helst på skolen, siden jeg er veldig ivrig i å starte med å lære spansk og få venner.

  Har ikke tatt noen bilder enda, men blir nok mer av det senere.

 • Kategorier


  Blogg

  Arkiv


  August 2014 Juli 2014

  Design:

  Ina Anjuta
  hits