siljehagala -
Forside Add meg Om meg Kontakt

DEN SISTE UKA

 • 28.09.2014kl.22:24
 • (0)


Forrige uke var det ikke noe spesielt som skjedde, annet enn at Kaisa ble med meg og min vertsfamilie til Salina Cruz på lørdagen for å dra på kino. Mens denne uka har det skjedd en del ting hver dag.

MANDAG
På mandag dro jeg på noe som heter Calenda på kvelden, og den startet rundt 22.00. En Calenda er festing i gatene. Den starter et sted med få folk også starter bandet å spille musikk. Og etter hvert som paraden går gjennom byen kommer det fler og fler folk inn og alle går sammen til et åpent sted hvor vi ser på fyrverkeriene. Etter det kan man velge å være igjen på tivoliet som er der. Eller det er ikke akkurat et tivoli siden det ikke er karuseller der, men alle spillene og lekene man kan gjøre på et vanlig tivoli er der. Jeg var hjemme i 1-tiden på natta.

TIRSDAG
På tirsdagen skulle jeg egentlig på noe som heter Vela, som er store fester med flere hundre mennesker som danser hele natta. Men jeg endte opp med å ikke dra siden Henriette, som er ei annen norsk jente her i Ixtepec og som kom hit med AFS, fikk ikke tillatelse til å dra allikevel, og min vmor ville ikke at jeg skulle dra uten henne. Er ikke helt sikker på hvorfor.

ONSDAG
Tid for ny Calenda. Klokka 22.00 dro jeg til Henriette slik at vi kunne gå sammen til sentrum hvor vi skulle møte andre utvekslingsstudenter og senere hoppe inn i paraden. Henriette og jeg var med Metta og Lotti fra Tyskland, mange mexicanere, og senere kom utvekslingsstudenter fra Italia og en til fra Norge også. Så kom Calendaen til sentrum og så gikk vi med den til plassen hvor vi så på fyrverkeriene. Etter fyrverkeriene var jeg igjen på tivoliet med Metta og Lotti frem til 1:30, før jeg dro hjem.

TORSDAG
Min første Vela! Velaen startet i 22- tiden og i starten fikk vi mat og drikke, og etter en time eller to, etter at programmet med dansing var ferdig, begynte band å spille og da ble det mye dansing på oss utvekslingsstudentene. Vi dansa non-stop fra elleve-tolv, og til slutt var det bare Daphne fra Tyskland, Bom fra Thailand og meg igjen, da jeg valgte å dra hjem klokka 4 på morningen. Jeg dansa mye med både utvekslingsstudenter og mexicanere og det var utrolig gøy. Jeg brukte ikke den tradisjonelle kjolen på torsdagens Vela fordi kjole jeg skulle bruke var for stor og vi hadde ikke tid til å justere den før jeg måtte gå. Men det var ikke så farlig for flere bruker vanlige kjoler også. Grunnen til at jeg ikke har tatt bilder fra disse dagene er fordi jeg valgte å ikke ta med meg veske, og kun putte småpenger i lommene mine. Jeg ville helst slippe å bekymre meg for at den skal bli stjålet.

FREDAG
Enda en Calenda. I 18-tiden kom Kaisa til meg, fordi hun hadde også veldig lyst til å oppleve en Calenda. Hun skal nemlig bytte vertsfamilie, og hun vet ikke enda hvor hun ender opp hen. Så dro vi til Henriette før vi dro sammen med hennes vertsfamilie til starten av Calendaen. Denne Calendaen var nemlig hennes vertsmor sin, det var hun som arrangerte den. Så vi satt der i ca. to timer før den startet. Så gikk vi i 1-2 timer gjennom Ixtepec før vi igjen endte opp på den åpne plassen med fyrverkerier. Og det er ikke akkurat trygt, for de putter litt fyrverkerier på små ting noen mexicanere bærer over hodene (klarer ikke å forklare det bedre) også løper de rundt i sirkler mens fyrverkeriene spruter ut og mot oss i publikum. Har enda ikke blitt truffet (bank i bordet). Vi var igjen litt med de andre utvekslingsstudentene før vi dro hjem i 1-tiden.


Det var utrolig mange små jenter med de tradisjonelle kjolene i Calendaen på fredag og de var så utrolig søte.


Fra venstre: Kaisa, Metta (Tyskland), Cecilia (Italia, Amedeo (Italia), Dennis (Italia). Har ikke fått tatt noen bilder med min mobil av Henriette og de andre fra Tyskland og Thailand, men vi er på en del mexicanske mobiler og kameraer, for de er veldig ivrige til å ta bilder av oss.

LØRDAG
På dagen gikk Kaisa og jeg på en restaurant for å spise frokost/lunsj klokka to. Jeg har klart å få Kaisa til å endre mening om Ixtepec, for hun likte det ikke til å begynne med, men gjennom hele lørdagen og gjennom Velaen på kvelden sa hun at hun veldig gjerne vil bo her for det er faktisk fint her og mange utvekslingsstudenter, i motsetning til Juchitan hvor det kun er to. Da vi kom hjem fra restauranten satt vmor og vsøster og gråt, og så fortalte min vmor at hennes søster nettopp hadde vært i en bilulykke i Queretaro, hvor hun bor, og overlevde ikke. Jeg skulle egentlig være med Sandra og to andre til Mexico City på mandag, men det blir det da ikke noe av, fordi hun dro til Queretaro i går kveld. Så min vsøster og jeg skal være igjen her, men kusina til Sandra (vmor) skal passe på oss om kveldene og skal sove her om nettene frem til Sandra kommer tilbake igjen.
Så på kvelden kledde Kaisa og jeg oss opp i de tradisjonelle kjolene for å så dra på Vela. Denne Velaen var helt den samme, bare at denne gangen var det enda fler utvekslingsstudenter. Så det ble dansing i flere timer i strekk denne natta og, og Kaisa og jeg dro ikke hjem før klokka 5. Det er utrolig gøy å få være med på dette, og det er kun denne uka, og mandagen i morgen hvor det er så mange fester, så skal det ikke være noen fester på flere uker. I kveld er det en ny Calenda og en Vela i morgen så er det stopp for en liten stund. Har ikke blitt særlig mange timer med god søvn denne uka, men det er verdt det for det er ikke så ofte det er slik, og jeg vil jo gjerne være med på dette, for jeg er jo i Mexico i kun ett år, så da vil jeg oppleve så mye som mulig, og søvn er ikke så viktig, hehe.


I går fikk vi tatt på oss de tradisjonelle kjolene.
All denne åpne plassen ble etter hvert fylt med dansende mexicanere og noen få utvekslingsstudenter midt inni folkemengden som prøvde å holde følge med mexicanerne.

 • LAGUNAS

  • 17.09.2014kl.03:01
  • (0)


  Nå har jeg nettopp kommet hjem fra en utrolig koselig tur til Lagunas.


  Startet med å ta buss til Juchitan i 11-tiden, hvor jeg først gikk til Soriana på en italiensk cafe. Etter en stund møtte jeg Kaisa på bussterminalen hvor vi senere skulle møte Memo. Så tok vi tre buss sammen til Lagunas, og bussturen varte vel litt over en time, tror jeg.

  Noen bilder fra av Lagunas fra i går. Som dere kan se er det utrolig grønt der, som var nytt for Kaisa og meg. Så det eneste vi sa da vi kom var: "It's green! I can Breathe! It's not deadly hot here!" osv. For i Lagunas er det nemlig kjøligere enn det der er i Juchitan og Ixtepec, så disse to dagene har vært utrolig behagelig for oss. På kvelden/natta i går var vi på en fiesta (bilde under) hvor det var noe som lignet misse-kåringer og slike ting, også spiste vi rett borti gata. Vi var seks utvekslingsstudenter og sju v-familiemedlemmer. Det begynte også å regne masse og mens vi satt og spiste ble det faktisk kaldt! KALDT! Jeg fikk gåsehud av vinden, og jeg har savnet den følelsen så utrolig mye. Jeg var da så uheldig å få vondt i magen rett før vi gikk og spiste. Ikke den "vondten" som jeg har hatt tidligere på grunn av uvandt mat, men en slik vondt jeg har hatt i Norge noen ganger hvor det føles ut som om det er noen som stikker kniver i mellomgulvet mitt. Så Mens de andre spiste ble jeg ganske så usosial der jeg satt og ikke klarte å gjøre noe annet en å trekke pusten dypt flere ganger og konsentrere meg om å ikke kaste opp eller besvime. Heldigvis gikk det over etter et par timer da de var ferdig med å spise og vi gikk tilbake til fiestaen for å se på de som dansa.


  Fra venstre: Kaisa (Estland), meg, Deya (Chile), Virginija (Litauen), Memo (Mexico) og Clemens (Østerrike).
  I dag så vi litt på Harry Potter på spansk.


  Moren til Memo, som også er v-moren til Deya, flettet håret mitt, og i løpet av oppholdet fikk jeg høre flere ganger at jeg hadde så utrolig fint hår.  Memo hadde kjøpt ertesuppe fra Findland da han var der sist. Han har forresten vært på utveksling i der for noen år tilbake. Denne ertesuppa var dessverre ikke like god som den mamma lager til meg hjemme, men bedre enn ikke noe. Jeg fikk i oppgave å oversette bruksanvisningen på hermetikkboksen for den var nemlig på svensk. Jeg syns det var litt gøy.  Enda flere bilder fra Lagunas, tatt i dag.

  Jeg legger ut flere bilder av oss utvekslingsstudentene så fort Deya legger ut hennes bilde på facebook.

 • I DET SISTE

  • 15.09.2014kl.15:50
  • (0)


  Nå har det vært en stund siden jeg blogget sist, men jeg har ikke hatt så mye å blogge om før nå.

  Denne uka hadde jeg kun to dager på skolen fordi det var 15 års jubileum til skolen min. På onsdag gikk jeg i en parade med skolen min, og jentene hadde på seg den tradisjonelle drakta, mens de som valgte å ikke bruke den eller ikke har en gikk i uniform, som jeg gjorde. Tok dessverre kun to bilder fra paraden, fordi jeg er veldig flink til å glemme å ta bilder mens jeg er her.. Må bli flinkere!

  På torsdag var det kåring av "Senorita Cobao" som tok sted i et kulturhus. Selve opplegget var omtrent det samme som de "Misse-kåringene" i USA, om dere vet hva jeg mener. Jeg var ikke der hele kvelden fordi det ble for varmt for meg, og det var egentlig veldig kjedelig. Og jeg tok ingen bilder av det. På fredag ble jeg med Kaisa til Salina Cruz siden hun skulle ordne med visumet sitt. Mitt visum er enda ikke klart for da jeg var der sa de at det var noe problemer på grunn av Kaasbøll. De har ikke Ø i systemet her så de måtte gjøre alt på nytt eller noe. Skjønte ikke helt hva han mente. Etter vi var der dro vi til Walmart og gikk rundt i butikkene som var i samme bygning. Det eneste vi dro derfra med var mat og godteri, hahah. Vi er to jenter som elsker å handle i matbutikker her. På lørdag møtte vi Memo, som er frivillig for YFU og vi ble godt kjent med han på orienteringen i starten. Vi gikk og spiste på en restaurant hvor vi fikk spagetti bolognaise, som var utrolig godt. Det var veldig koselig å snakke med han. Vi ble også invitert til en fiesta i Lagunas av Memo, hvor de andre utvekslingsstudentene kanskje skal komme også. Det hadde vært veldig koselig om de kom så kan vi dele erfaringer og tanker. Vi skal sove over i huset til moren til Memo, hvor også en utvekslingsstudent fra Chile bor, så det blir koselig. Skal prøve å huske å ta bilder, lover!

  Bildene jeg tok fra paraden.


  Her er forresten et bilde av Kaisa, Memo og meg.

 • HELGEN

  • 02.09.2014kl.22:53
  • (0)


  Jeg har skrevet planene mine for helga som var på bloggen, men det ble litt annerledes. På lørdag hadde jeg enda ikke fått melding fra jentene jeg ble invitert ut på kino av, så jeg sendte melding til en jente som kjenner de og spurte om jeg hadde forstått riktig og at det var denne lørdagen. Hun sa at det var det og at de skulle sende meg melding, men litt senere skrev hun at det ser ut til at de ikke kunne dra allikevel, men hun visste ikke hvorfor. Etter noen fler timer bestemte jeg meg for å dra til Juchitan allikevel, det kinoen er, og se film med bare Kaisa i stede. Så jeg tok buss til Juchitan og motortaxi til Kaisa der jeg var i omtrent 10 minutter før vi tok motortaxi til Burger King, siden vi var utrolig sultne. Så tok vi motortaxi til Soriana som er et stort supermarked, en italiensk cafe og kino. Først satt vi på den italienske cafeen og drakk en utrolig god iskaffe, og ventet på at filmen skulle starte. Så vi satt der i rundt to timer. Vi endte opp med å se Hercules, filmen med to norske skuespillere. Vi har nå funnet ut at vi begge liker action filmer, historiske filmer (favorittfilmen til Kaisa er Troja, så du, mamma, ville likt henne veldig godt, hehe) og ingen av oss liker skrekkfilmer i det hele tatt. Vi fikk kjøpt oss store bokser med popcorn og drikke og gledet oss til filmen. Da den startet fant vi fort ut at vi ikke kom til å skjønne så mye, siden filmen var på spansk tale UTEN teksting. Men vi skjønte handlingen mer eller mindre, og vi skjønner noen ord, men neste gang må vi se etter enten engelsk tale, eller spansk tale med engelsk tekst.

  Etter filmen tok vi buss tilbake til Ixtepec siden Kaisa skulle sove over fra lørdag til søndag. På søndagen våknet vi i ni-tiden og møtte de to andre u-elevene som skulle være med til Ojo de Agua klokka 11 ved den andre skolen. Egentlig skulle det vært flere som var med, både fra YFU og AFS, men ingen fra AFS ble med siden tre av dem enten ikke kunne eller fikk ikke lov, og han siste sa han ikke kunne, men antakeligvis ville han ikke siden ingen av de han kjente ble med. Så vi var kun fire u-elever. Vi ble kjørt til badestedet av faren til Lotti, og vi satt bak på bagasjedelen av bilen, om dere skjønner. Det var utrolig koselig. Det var deilig å få kjølt seg ned litt, men litt ubehagelig fordi omtrent alle stirret på oss, og flere kom bort og begynte å snakke med oss, i tillegg til tre meget fulle personer. Jeg tok ingen bilder fra badestedet siden jeg ville helst ikke vise mye verdisaker mens vi var der siden jeg var engstelig for at noen kanskje kom til å stjele tingene mine.


 • ENDELIG TIMEPLAN

  • 02.09.2014kl.21:58
  • (0)


  I dag fikk jeg endelig timeplanen jeg skal ha dette skoleåret. Jeg har også fått klasse, som er den første klassen jeg var i. Det går helt fint, siden alle i hver av de tre klassene jeg har vært i er super hyggelige og det hadde ikke gjort meg noe uansett. De to andre utvekslingsstudentene kom i to andre klasser, som vil si at jeg er den eneste utvekslingseleven i min klasse. Det gjør meg egentlig ingenting det heller. Det er egentlig en fjerde utvekslingselev, men hun har allerede bytta skole til en større skole på andre siden av Ixtepec, der de andre u-elevene fra YFU går. Når det gjelder fagene jeg har fått er det så og si de samme jeg valgte i Norge, som er veldig bra. Jeg fikk i utgangspunktet ikke matte, men jeg spurte om jeg kunne få det, så nå har jeg tre timer matte i uka med en annen klasse. Klassen jeg er i nå har nemlig ikke matte, men økonomi, som er litt matte og litt noe annet. Jeg trenger egentlig også engelsk, men på skolen min hjemme i Norge sa de at det får man godkjent uansett siden man er i et annet land og det blir brukt mye. Han sa det gjaldt for meg og, selv om jeg er i et spansktalende land.


  Her er bilde av timeplanen min (om dere klarer å lese hva som står, det er veldig liten skrift). Så tre dager i uka starter jeg 7 (ugh) på skolen, 9 på mandager og 8 på fredager. Da jeg først så den syntes jeg det var utrolig mye, men når jeg tenker på det er det omtrent det samme som den jeg hadde i Norge forrige skoleår, så dette skal nok gå helt fint. I Norge valgte jeg valgfagene historie og filosofi, sosialantropologi og samfunnsøkonomi, så dere kan se her at jeg har ganske like fag. Jeg er så glad for at jeg endelig har fått denne, for nå kan hverdagen starte ordentlig og jeg slipper å gå innom lærerkontorene og mase etter en "nuevo horario", hehe.
 • hits